Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒ/ΚΟ

Δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά το καιρικό σκηνικό στη χώρα μας το επόμενο τριήμερο. Σήμερα η θερμοκρασία σημείωσε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές σε όλη τη χώρα, ενώ αναστροφές σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα της θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής μακεδονίας. Οι ισχυροί άνεμοι στα ανατολικά ηπειρωτικά δεν επέτρεψαν αντίστοιχες συνθήκες εκεί ,ωστόσο συνεχίζουν να προσφέρουν περισσότερη δροσιά καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και πολύ καλή διαύγεια.

Το σαβ/κο περιμένουμε να μας επηρεάσει μέρος του αυλώνα που θα κινηθεί προς τη μαύρη θάλασσα και τη μικρά ασία, έτσι αναμένεται πιο μουντός καιρός κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας, πιο αισθητή στα ανατολικά , το σάββατο. Πάμε όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : Ο καιρός θα ξεκινήσει συννεφιασμένος στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας με εξαίρεση την κεντρική και νότια πελοπόνησσο. Πιο πυκνές νεφώσεις σε ανατολική θεσσαλία και σποράδες όπου υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας κυρίως το πρωί. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα διαλυθούν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Αυξημένα ποσοστά υγρασίας αναμένονται στη κεντρική μακεδονία, λόγω των νοτιάδων που θα επιμείνουν σε αυτές τις περιοχές. Οι άνεμοι γενικά θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-7 μποφόρ στο αιγαίο και τοπικά στο νότιο-νοτιοανατολικό αιγαίο( περιοχή των δωδεκανήσων) από βόρειες -βορειοδυτικές σε επίπεδο θυελλωδών ( 8 μποφόρ). Στο ιόνιο θα πνέουν αρχικά ασθενείς μεταβλητοί και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς εντάσεως έως και 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα βρεθεί στα επίπεδα της σημερινής μέρας, έτσι θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς στα δυτικά, από 16 έως 26 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια , από 18 έως 25 στα ανατολικά ηπειρωτικά και το αιγαίο και από 17 έως 29 βαθμούς στη νότια χώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ : Kατά τη διάρκεια της νύχτας οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση κυρίως στο βόρειο και κεντρικό αιγαίο , ενώ θα συννεφιάσει εκ νέου σε θεσσαλία( ν.μαγνησίας, λαρίσης και καρδίτσας), σποράδες, κεντρική και ανατολική στερεά ( μέχρι και το γεωγραφικό μήκος της φωκίδας ) , στα βόρεια και ανατολικά του νομού αττικής και στην εύβοια καθώς και στην ανατολική πελοπόνησσο. Πιθανότητα ασθενών βροχών υπάρχει και πάλι για την ανατολική θεσσαλία, τις σποράδες καθώς και την ανατολική στερεά ( φωκίδα- φθοιώτιδα- δυτική βοιωτία) κυρίως το πρωί. Οι νεφώσεις θα διατηρηθούν μέχρι και αργά το μεσημέρι σε αυτές τις περιοχές , ενώ λίγες αναπτύξεις αναμένονται και κατά μήκος της οροσειράς της πίνδου, χωρίς αξιόλογες κατακρημνίσεις. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το ιόνιο ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες- βορειοανατολικές διευθύνσεις στο αιγαίο , εντάσεως 6-7 μποφόρ , στο ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές και θα είναι ασθενείς και στα ηπειρωτικά θα είναι κυρίως ανατολικών διευθύνσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί , και θα κυμανθεί από 13 έως 26 βαθμούς στα δυτικά, από 12 έως 25 στα βόρεια , από 14 έως 23 (και σε περιοχές με σημαντική νεφοκάλυψη 21-22) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το αιγαίο και από 16 έως 26 στη νότια χώρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ : Tην κυριακή αναμένεται αποκομμένο μέρος της ψυχρής σκαφής στα βαλκάνια να κινηθεί προς τη χώρα μας , έτσι ο καιρός θα καταστεί πιο άστατος στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας. Συγκεκριμένα , αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν από το πρωί σε θεσσαλία, σποράδες , ανατολική στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της αττικής) , εύβοια , κυκλάδες , ανατολική πελοπόνησσο και βόρεια κρήτη, όπου και θα εκδηλωθούν κάποιες παροδικές βροχές ασθενούς ως μέτριας έντασης. Στη συνέχεια και βαδίζοντας προς το απόγευμα πρόκειται να συννεφιάσει και στις υπόλοιπες περιοχές της πελοπονήσσου, στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου καθώς και στην κεντρική μακεδονια από το ύψος του νομού θεσσαλονίκης και ανατολικότερα , περιοχές στις οποίες φαίνεται να εκδηλώνονται παροδικοί όμβροι ή και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας στην περιοχη του νοτίου ιονίου. Παράλληλα, αυξημένες νεφώσεις αναμένονται και σε νότιο αιγαίο ( προς την περιοχή των δυτικών κυκλάδων) καθώς και στα δωδεκάνησα με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως από το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένιση στο αιγαίο , έτσι πνέοντες από βόρειες διευθύνσεις θα φτάνουν μέχρι και τα 6 μποφόρ στα ανοιχτά. Στο ιόνιο και τη δυτική ελλάδα θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις και γρήγορα μέσα στη μέρα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς εντάσεως έως 5 μποφόρ , ενώ στη βόρεια χώρα θα πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από βόρειες- βορειοανατολικές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς στα δυτικά και βόρεια, από 17 έως 24 στα ανατολικά ηπειρωτικά και το αιγαίο και από 18 έως 25 στη νότια χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου